Élet sója

Fekete-erdei népviselet inspirálta sapka szingliknek

A népviseletek között sokszor találni olyat, amely különbséget tesz lányok és asszonyok között. Míg az egyik fajtát csak a már eladósorban, de még el nem kelt lányok hordhatják, a másikat már csak a férjezett asszonyok. S a sort még ezer variációval folytathatnánk.

Az elmúlt héten egy másik munkám kapcsán sokat foglalkoztam a német Fekete-erdővel. Isteni a hely és nemcsak azért, mert egykor olyan pasik pózoltak ott, mint Sascha Hehn, azaz Udo Brinkmann, hanem mert annyi természeti csodát és titkot rejt, amelyről még csak nem is álmodtunk. Hamarosan be is mutatok nektek néhányat itt a blogon, bár arról már olvashattatok, hogy miért is fekete a Fekete-erdő és hogyan készül a fekete-erdei sonka

No, de térjünk vissza a szinglijelző sapkára! A Fekete-erdő turisztikai weboldalának különös logója van, olyan, mintha néhány piros cseresznye lenne, 

Fotó forrása: www.schwarzwald-tourismus.info

de nem. Ezek bizony egy kalap bojtjai. Nem is akarmilyen kalapé. A világ egyik legnépszerűbb kalapjáé, mármint a turisztikai hivatal szerint. Azt mondják, hogy ezt a kalapot mindenki ismeri Tokiótól Szingapúrig, Fokvárostól New Yorkig, aki halott már a Fekete-erdőről. Igaz, ami igaz, sok helyen találkozni vele, viselve, vagy csupán csak kiállítva a Fekete-erdőben. 

Fotó: pixabay.com

A kalapot, németül Bollenhut, a fiatal lányok csak a konfirmáción viselhetik először, s egészen addig hordhatják, amíg férjhez nem mennek. Azaz a piros bojtos (általam szingliváltozatnak elnevezett) kiadást, mert ugyanis a férjezetteknek van egy fekete bojtos változat is (legyen ő a foglaltjelző kalap). 

Fotó forrása: www.schwarzwald-tourismus.info

A kalap viselete nem egyszerű, ugyanis akár 1,5 kg is lehet. 14 pamutbojt, kereszt alakban ül egy szalmakalapon, amelynek van egy megerősített alapja. A 14-es szám 14 segítő szentre utal.

A kalap eredetileg Württembergből érkezett a Fekete-erdőbe, s csupán három evangélikus településen, Gutach, Reichenbach és Kirnbach környékén volt ismert.

Fotó: pixabay.com

Elterjedésében művészeknek, nemeseknek, íróknak volt jelentős szerepe a XIX-XX. században. Festették, írtak róla, fotózták, szerepeltették színházi darabokban, filmekben, s témaként szolgált – már akkor is – a divattervezőknek. 

Ma pedig már bárki viselheti, hiszen elkészítették a hétköznapi változatát. Van belőle természetesen lányos változat és asszonyos változat is. Itt vehetitek meg a lányost és itt az asszonyost. (Sajnos Magyarországra nem szállítanak, de ha valaki mindenképpen szeretne egyet, akkor csak szóljon nekem!)

Fotó forrása: webáruház oldala: www.schneewolle.de

Szerintem mindegyik nagyon divatos, s ha szerencsénk van, akkor Tokiótól Szingapúrig, Fokvárostól New Yorkig mindenki tudni fogja, hogy miért éppen a piros, vagy a fekete van a fejünkön. 🙂

Akit pedig mégis ezek a fantasztikus fekete-erdei népviseletek hoznak lázba, azoknak ajánlom, hogy látogassanak el a legközelebbi konfirmációs eseményre Kirnbachba (Fekete-erdő) április 2-án 9 óra magasságában. Az eseményről itt tájékozódhattok.

 

Ha tetszett a cikk és szeretnél velem utazni máskor is, akkor kövesd az Élet sója blog Facebook oldalát, ahol bejárjuk az egész világot, s megosztjuk a tapasztalatainkat. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!