Élet sója

Balatoni csalásokról rántották le a leplet német tévések

A Kabel eins német televíziócsatorna Figyelem! Lerablás című műsorában a héten az egyik téma a Balaton volt. Hogyan vágják meg a turistákat a németek által is kedvelt magyar tengernél? Sajnos az eredmény nem éppen kirakatba való. Megvágják bizony, helyenként rendesen. Éppen azon a napon, amikor a magyar sajtó beszámolt egy holland tévés stáb Váci utcai… Tovább »

Világváros-e Budapest egy turista szerint?

A turista másnak látja a várost, mint aki ott él, bizonyos helyzetekben elnézőbb, máskor pedig kritikusabb. Egészséges, építő jellegű kritika következik a magyar fővárosról a turistától, aki elmerészkedett már más európai nagyvárosokba is, tehát van tapasztalata. Kedves Budapest! Örvendek, hogy jól vagy! Úgy láttam, legalábbis abban az 56 órában, amelyet nálad töltöttem vendégségben. Vannak terveid,… Tovább »

Drágább-e Németország, mint Magyarország turista szemmel?

Minden utazás számolással kezdődik! Kiszámoljuk a szabadságot, kiszámoljuk a szállásköltséget, kiszámoljuk a zsebpénzt, s kiszámoljuk, hogy összesen mennyibe is kerül majd nekünk ez a kis kurccanás.  Én most helyettetek számolgattam kicsit, mégpedig azért, mert a német természeti csodákról írt cikkem kapcsán egy, Németországban élő olvasóm felhívta a figyelmemet a bevezetőmben írt túlzott általánosításokra. Legfőképpen azt… Tovább »

Vattacukrot desszertnek otthon?

Gyermekkorom jött szembe velem nemrég, amikor egy Michelin-csillagos étteremben desszertként vattacukrot szolgáltak fel. Elsőre meglepődtem, hogyan kerül ez a vásári finomság az asztalunkra? Később azonban megbocsájtottam a séfnek, hogy ezzel is meglepett bennünket. Ki az, aki nem ismeri a vattacukrot? Szerintem a mai kamaszok egy jelentős része még nem evett ebből a mézes-mázas, csupa cukor… Tovább »

Olaszországban nyílik az első Food-szabadidőpark

Az észak-olasz Emilia-Romagna régióban nyílik meg 2017-ben a FICO Eataly World elnevezésű szabadidőpark 80.000 négyzetméteren, ahol minden az evésről, az ételekről és azok alapanyagairól szól majd. Mielőtt azonban azt hinnénk, hogy csupán pár tucatnyi élelmiszerüzletet és éttermet rakosgatnak egymás mellé ezen a területen, elárulom, hogy ennél sokkal többről van szó. A régió, amelynek központja Bologna,… Tovább »

Kiselejtezett élelmiszerekből főznek a Maradék-étteremben

Az ember hajlamos azt gondolni, hogy ami szép az harmonikus, egészséges, s ami pedig hibás, selejtes, az már használhatatlan. Éppen ilyen alapon vásárolunk legtöbben a zöldséges standoknál, s az áruházakban, amelyre néhány napja Konyhalál bloggertársam egy cikkében rámutatott. Anette Keuchel berlini anyuka azonban valószínűleg olvasta Andersen Rút kiskacsája történetét, amely éppen azzal próbálja az embereket… Tovább »

A fal már ledőlt, de a kerítések még nem

Csaknem három évtizeddel a rendszerváltás után észreveszi-e a turista, hogy az egykori szocialista blokk országaiban jár? A fallal és a vasfüggönnyel együtt lebontásra kerültek-e szokások, beidegződések? Miben kell még sokat változnia a Keletnek, ha fel akar nőni a Nyugathoz?  Ezek és ehhez hasonló kérdések tartoznak azokhoz a tapasztalatokhoz, amelyeket pár hete szereztem az egykori NDK… Tovább »

Nudista étterem nyílik Londonban

Vannak akik meztelenül szeretnének vacsorázni? – teszik fel sokan a kérdést, amikor egy új étteremtől hangos nyugati sajtót olvassák. A válasz pedig az, hogy igen, nagyon is sokan akarnak étteremben nudizni. Legalábbis erről tanúskodik, hogy a világ első nudista étterme után már a megnyitó előtt hónapokkal több, mint 20ezer ember érdeklődik.  Ennyien iratkoztak fel ugyanis… Tovább »

Éttermek, ahol akár 10 évig is kell várni szabad asztalra

Világhírűek, díjazottak, vagy csak egyszerűen exkluzívak azok az éttermek, ahová nehezebb bejutni, mint egy Madonna koncert VIP területére. Négy óra sorban állás egy reggeliért, hónapokkal, évekkel korábbi előfoglalások nyomába járt a CNN hírcsatorna, s meglepődve tapasztalta, hogy vannak bizony éttermek, amelyeknél nehezebb helyet kapni, mint a Harvard Egyetem valamelyik szakára. Nem titkolom, hogy utazásaim során… Tovább »

Kulináris kalandok a dél-francia vidéken

Az utazások fontos velejárója – legalábbis a mi kis családunkban – az adott régió, ország kulináris felfedezése is. Nagy örömmel vesszük, ha már a szállásunkon ízelítőt kaphatunk a hely gasztronómiai kultúrájából, de mi magunk is szívesen fedezünk fel helyeket. Egy barátunk egyszer a következőket mondta: Hogyan választjátok ki az éttermet, ahol esztek? Nektek mindig sikerül… Tovább »

Március 15. kicsit másképp

Unod az állami ünnepségeket? Agyadra mennek a koszorúzások, a Kőszívű ember fiai a tévében? Úgy csinálnál valami egészen mást, amivel ugyan tisztelegsz az ünnep és a márciusi ifjak előtt, de nem kell politikusok unalmas beszédeit hallgatnod? Akkor kirándulj, látogass el Kiskőrösre, Petőfi szülőfalujába! Emlékszem, évekkel ezelőtt, amikor még nem vezetett autópálya Budapestre Szegedről, s el… Tovább »

Kulináris csoda a Rajna mellett

Bizonyára voltatok már úgy, hogy elérhető távolságban hevert egy csoda hozzátok, s mégis jó ideig nem vettétek észre. Mostanában, amióta az a munkám, hogy felfedezzem a környéket, naponta találok újabb és újabb csodákat a Bodeni-tó környékén. Németországban az autók rendszámai alapján tudni lehet, hogy hol él a tulajdonos, legalábbis melyik nagyvárosban, vagy régióban. Mi, akik… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!