Élet sója

Miért lett a rántott csirke vasárnapi ebéd?

Rántott csirkét csak vasárnap eszünk, a hét többi napján isten ellen való vétek lenne – mondta a nagymamám gyermekkoromban. Nem értettem szegény jó mamám ilyen jellegű ételbeosztásait, s azt hiszem, ha élne, akkor nagyon meglepődött volna, hogy péntek este rántott csirkét ettünk Stájerország fővárosában, Grazban. Mi viszont megértettük ott, az étteremben a vasárnapi rántott csirke… Tovább »

Riga, Észak-Európa ékszerdoboza

Nincs Európában még egy olyan város, amelyet annyira különböző kultúrák formáltak volna, mint Rigát, Lettország fővárosát. Elsőként egy brémai szerzetes érkezik a keresztes lovagokkal erre a vidékre és épít várat a 11. században, majd követi a német lovagrend. Később, a 14-16. században a város a Hanza-szövetség részeként a Baltikum kereskedelmi központjává lett. S innen kezdve… Tovább »

Jégország és melegszívű lakói

Havat, jeget, halat, termálvizet és felfoghatatlanul zöld természetet kell annak kedvelnie, aki Izlandot választja úticéljának. Azonban, ha ezekért oda van, akkor nincs jobb hely, mint a szigetország Anglia és Grönland között. Bálnafigyelés, szánkózás, csobbanás a gejzírekből feltörő melegvízben, kirándulás a természeti szépségek között, husky-túrák, s olyan jeges látványosságok, amelyek megalkotására csakis a természet képes.  Felsorolni… Tovább »

Német aprósütemények Karácsonyra

Nyitottnak lenni a világra úgy, hogy közben a gyökereink is épek maradjanak, a legfontosabb. Ennek érdekében ötvözöm a saját hagyományaimat új dolgokkal az életemben. Nincs ez másképpen Karácsonykor sem. Minden ünnep része a nagymamám féle diós és mákos kalács, de már időben kutakodom valami új, valami más után is. Nemrég sikerült részt vennem egy német… Tovább »

Dél-német kenyérlángos a saját sütőnkből

Az elmúlt két évben, amióta járjuk Dél-Németországot és Svájcot, próbálunk minden kirándulás alkalmával egy helyi ételt is megkóstolni, mert hiszen a gasztronómia is az Élet sója része. Itt a blogon is többször kértétek, hogy mutassak be helyi ételeket, amelyek otthon is elkészíthetőek. Ennek most, hogy már én is egyre közelebb kerülök a német és svájci… Tovább »

Utazás a középkorba néhány receptért a természetből

Konstanz városa a Bodeni-tó partján 2014 és 2018 között ünnepli a konstanzi zsinat hatszáz éves évfordulóját. A Husz János megégetése és a pápaválasztás kálváriája miatt nem éppen pozitívnak – az egyházszakadás felszámolása miatt azonban sikeresnek – mondható történelmi eseményből Konstanz városa a középkorban jelentősen profitált. A hatezres város húszezer vendéget fogadott és látott el minden… Tovább »

A harmadik értékmorzsa – Játszik, énekel, támogat, főz, kiáll az elveiért!

Advent idejére mindenképpen példaértékű számomra az a színész, akit én gyermekkoromban egy egyszerű sorozat orvosaként ismertem meg. Majd felnőttként, először a Szegedi Szabadtéri Játékok alkalmából, mint III. Richárd kápráztatott el, később pedig számos darabban a Nemzetiben. Az elmúlt évben viszont filmekben (Kaméleon, A vizsga) győződtem meg róla ismét, hogy milyen nagyszerű színész. Kulka János, színművész… Tovább »

Kulka Jánostól Quentin Tarantino-ig

Nem szeretem a január hónapot, pontosabban nem szerettem. Most ugyanis elhatároztam, hogy szeretni fogom. Ezért teletűzdeltem olyan programokkal, amelyek az évnek ebben, a hosszú és hideg hónapjában is felüdítenek. Egy ilyen napról írok most Nektek, hátha kedvet kaptok és utánam csináljátok. A szombat mindig a legnyugodtabb nap a héten. Nincs koránkelés, nincs rohanás, s este… Tovább »

A tizenhetedik adventi örömmorzsa: Főzőtanfolyamon voltam

                Kedves Olvasóim! Megosztom veletek a Villa Mediciben egy-két évvel ezelőtt az Amrein Csaba séf által vezetett főzőtanfolyamon tanultakat. Amrein Csaba séfnek köszönhetően az éttermet már 5-ször választották Magyarország 10 legjobb étterme közzé. Senkit ne rémisszenek meg az ételek nevei, otthon is kiválóan elkészíthetőek vannak közöttük. Karácsonyra igazi… Tovább »

A tizenharmadik adventi örömmorzsa: Trüffelkrémes torta

    Milyen is lenne a Karácsony igazi jó sütemények, torták nélkül. Volt szó már desszertekről, kalácsokról, a drezdai stollenről, de még nem írtam le nektek tortákat, krémes süteményeket. Én arra vagyok „ítéltetve”, hogy mindig jó sok krémmel megáldott süteményeket süssek, nálunk csak az az igazi sütemény. Nemrég találtam rá a trüffelkrémes tortára, az első… Tovább »

A hatodik adventi örömmorzsa: a családi diós, mákos kalács Karácsonyra

Nagymamáim és anyukám Karácsonykor nem bejglit sütöttek, hanem dióval és mákkal töltött kalácsot. Emlékszem, akkor még nem voltak dagasztó gépek és kézzel dagasztották a tésztát, Esküdtek rá, hogy az úgy lesz az igazi. Sokáig én is kézzel készítettem, de sajnos az egyre szűkölő szabadidő miatt áttértem a gépi dagasztásra. Nagyon finom lesz, de nekem valóban… Tovább »

A negyedik adventi örömmorzsa: Saját készítésű bonbonok ajándékba.

                  A család és barátok számára kimerített lehetséges ajándékok után jött az ötlet, hogy készítsünk bonbonokat és vigyük ajándékba. Nekem négyféle bonbon vált be igazán, ezt osztom most meg veletek. Egyszerűek, s nagyon finomak. Legjobb csajos buliban csinálni, egy kiváló program így Karácsony előtt. Fontos, hogy időben… Tovább »

„Tányér” a völgyben, Flammkuchen a vágódeszkán.

Az előző napi eső képezte tócsák még párologtak a reggeli napsütésben, amikor csillagász barátunkat és feleségét a Rajna partján, Kölnben felvettük és elindultunk Effelsbergbe. Az út, dombok és aprócska német városok között vezetett, leparkoltunk egy erdő szélén és nem hittünk a szemünknek. Lali büfékocsija, az Üvegtigris pontos mása állt a rádióteleszkóphoz vezető utat mutató tábla… Tovább »

Séta a zárt erkélyek között egy doboz „windbeutel” társaságában – Nürnberg

Alig hallani a vonat kerekeinek jellegzetes kopogását, néha egy-egy nagyobb füstfelhő kavarodik az ablak elé. Két férfi ül egymással szemben a bársonnyal borított vasúti kupéban, arcuk felét eltakarja a vatermörder, cilinderüket kezükben tartva beszélgetnek. Indulásra készek, hiszen pár perc alatt érnek a céljukhoz. Mellettük két ifjú hölgy cseverészik, darázsderekú ruhájuk hatalmas, buggyos ujjai a férfiak… Tovább »

Egy új élet kezdete Németországban a diós-fetás pennével

Kedves Olvasóim! Hosszas hallgatás után jelentkezik újra a blogom. A hallgatás oka pedig nem más, mint, hogy lakhelyemet egy másik országba helyeztem át. Szeretném első német élményeimet most megosztani veletek. Éveken át tartó „menjünk-ne menjünk” huza-vona után döntöttünk úgy, hogy külföldön élünk tovább férjemmel. A kiválasztott ország Németország lett, Ha tetszett a cikk és szeretnél… Tovább »

Múzeumi séta Párizsban egy szelet Tatin-tortával és a receptjével

A Vatikáni múzeum után azt hittem nem lehet nagyobb múzeumi gyűjteményt látogatóknak bemutatni, de tévedtem. Párizs ebben is a csúcson jár. Utazásunk tervezésekor sokat gondolkodtam azon, hogy tervezzünk-e látogatást a Louvre-ba. Óva intettek attól, hogy egy ilyen rövid párizsi túrába (8 nap) belezsúfoljuk a Louvre gyűjteményeit. Nem hallgattam a tapasztalt párizsi turistákra és beterveztem az… Tovább »

Párizsi élmények, s egy hazahozott recept

Ha Párizs, akkor Eiffel-torony – mondják. Ha Párizs, akkor csúcsgasztronómia – mondom én. Ezzel a mondattal indítottam nemrég az egyik bejegyzésemet. Most újra vissza kell kicsit mennem Párizsba, s megosztani veletek néhány csodás élményt, s egy itthon is kipróbált gasztronómiai csodát. Ha valaki Párizsba akar menni, akkor megijedve a túl sok látnivalótól, a hatalmas várostól… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!