Élet sója

Ez a térkép az egész világot dalban írja le

Egy brit designer csapat olyan térképet készített Liverpoolban, amelyen az országokat, városokat, nevezetességeket neveik helyett dalok címeivel, vagy szövegének részletével írták le. A több, mint 1200 név – ami felkerült a “World Song Map”-re, ahogyan alkotói nevezik – nem feltétlenül tartalmazza a hely nevét, elképzelhető, hogy csupán az alkotók asszociációs játékának eredménye.  Könnyű ugyanis az… Tovább »

A komolyzene (palota) lesz az új divat?

Ma már egy magára valamit adó nagyvárosnak szüksége van egy olyan zenepalotára, amelynek kifogástalan az akusztikája, jelentős számú nézőt képes befogadni és eltörli a magaskultúra templomainak megközelíthetetlenségét. Olyan külsővel kell rendelkeznie, amely modernségével azokat is bevonza, akiket egy középkori templom, vagy épület zavart, komplexusokkal töltött el. Az elmúlt egy évtizedben divat lett az építészek körében… Tovább »

Hogyan kerülnek a szórakozóhelyek a metrótérképre?

Megérkezel egy európai nagyvárosba, s szeretnéd tudni, hogy hol találod az ízlésednek megfelelő zenei klubot, bárt, szórakozó helyet, de az útikönyvek csak alig említenek néhányat? Nyilván előkapod a jó öreg keresőt, a google-t, hosszas keresés után rátalálsz egy jól hangzó klubra, de oda el is kell jutni. Elő egy térkép, mellé egy metrótérkép, s alig… Tovább »

TOP 10 város, amelyet a zene tett híressé

Vannak helyek a világban, amelyeket történelmük miatt látogatunk meg, vannak, amelyekhez a hangulatuk vonz, s vannak, amelyeket valaki, vagy valakik tettek híressé. Ha szeretjük a zenét, akkor viszont ezeket a legendás zenei városokat közelről is éreznünk kell. Legyen az rock, vagy pop, klasszikus vagy népzene, a következő tíz város valamelyikére garantáltan azt mondjuk majd, hogy… Tovább »

Szerethető a könnyűzene németül? – Helene Fischerrel igen

Miért mondják, hogy a könnyűzene nem élvezhető német nyelven? Talán mert a Modern Talking is angolul énekelt? Azt persze nagyon jól csinálta, a kortársaim bizonyára emlékeznek még a két német fiúra! Ők teremtették meg a diszkó hangzást, de saját nyelvükön talán nem lettek volna annyira népszerűek, mint angolul! Ez sem biztos, főleg, ha a 80-as,… Tovább »

Huszadik adventi értékmorzsa – A RAPülő ember

Gyermekkorom óta fülembe cseng a Mézga család Aladárjának hangja. Akkor persze csak azt tudtam, hogy milyen vicces ez a figura, de fogalmam sem volt róla, hogy a későbbi ÁSZ műsor vezetője, vagy a Rapülők és Jazz+Az frontembere is – másik két sráccal együtt – kölcsönözte Aladárnak a hangot. [tube]http://www.youtube.com/watch?v=aOZNniFEuls[/tube] Igen, a 3. évadban Geszti Péter… Tovább »

Tizenhetedik adventi értékmorzsa – Az író, aki még a heavy metalt is megihlette.

Kissé anakronisztikusnak tűnhet a mai, internetfixált világban könyvet olvasni. Asimov után szabadon, pedig a könyv a legtökéletesebb filmlejátszó: tökéletesen 3D-s vizuális élményt ad, tetszés szerint megállítható, visszatekerhető, áram nélkül is működik, jelentősen ellenáll a fizikai behatásoknak, kis tömegű, azaz: kitűnő szórakozás a használata. S hogy ez nem csak szórakozás, hanem szórakoztatva tanulás is (természetesen a… Tovább »

Tizenhatodik adventi értékmorzsa – az ember, aki a lelkéből játszott

Nem tudok elszakadni a tehetségektől, azt hiszem ők színesítik meg leginkább a mindennapjainkat, őket hívjuk, ha ünnepelni kell, ha szomorúak vagyunk, ha problémát kell megoldani vagy egyszerűen csak valami szépre vágyunk. A mai morzsában Louis Armstrong ad át néhány szép pillanatot. [tube]http://www.youtube.com/watch?v=8IJzYAda1wA[/tube] Egy alkalommal Armstrong, vagy ahogyan mindenki szólította Satchmo, azt mondta a jazzről: “…ha… Tovább »

Tizenkettedik adventi értékmorzsa – Egy ember, aki a rendszeren kívül és felette állt

A mai értékmorzsa meglehetősen közhely-veszélyes, de igyekszem ezt elhárítani. Ma ugyanis olyan emberről szól, akinél kevés közismertebb, idegesítő kifejezéssel élve emblematikusabb alakja van az ő által képviselt „tevékenységnek”, millióféleképpen írtak már róla, s igyekszem ezért minél személyesebb véleményt alkotni. Beethovenről van szó.  Bárki is, aki kicsit is érdeklődik a zene iránt, nem tudja megkerülni az… Tovább »

A nyolcadik adventi értékmorzsa – egy humánus nő a színpadon.

Már évtizedekkel ezelőtt rabul ejtett a zene, az emberi intelligencia legmagasabb rendű megnyilvánulása. Számos koncertet hallgattam végig, közülük az egyik legvarázslatosabb volt az az este, amely során Szegeden élvezhettük Montserrat Caballe hangját. Nem vagyok ugyan opera-rajongó (pontosabban Händel operáin kívül kevésbé lelkesedem az operákért), azonban élőben hallani az ugyan már pályája zenitjén túl járó Caballe-t, feledhetetlen… Tovább »

A második értékmorzsa – Az ember, aki Afrikában gyógyított és zenélt.

A mai adventi értékmorzsában egy olyan emberről szeretnék írni, aki számomra több, az élet egymástól teljesen eltérő területén is nagyon fontos példakép, inspiráló személyiség volt, illetve még ma is az. Olyan képességeket egyesített, melyek külön-külön is nagyszerű emberré tették volna, együttállásuk azonban egy egészen rendkívüli személyiséget eredményeztek. Albert Schweitzerről van szó. Ha csak néhány mondat… Tovább »

A tizenkilencedik adventi örömmorzsa: Zeneajánlat a Karácsonyfa díszítéséhez és az ünnepi vacsorához

                A közhelygyűjteményt félretéve, a Karácsony remek lehetőséget nyújt arra is, hogy kicsit elmerüljünk az emberi elme legtökéletesebb alkotásában, a zene élvezetében. Minden kultúrkörben, amely ismeri és ünnepli a Karácsonyt, számos olyan műalkotás született, amely alkalmas az ünnep jelentőségének megfelelő hangulatteremtésre. Az alábbiakban egy rendkívül szubjektív felsorolás következik… Tovább »

Miért érdemes zenét hallgatni? – avagy: néhány elfogult gondolat régen élt emberek műveivel kapcsolatban

Kedves Olvasóim! Időnként szeretnék vendéget hívni a blogomra. S, ha már valaki vendégségbe megy, annak ajándékot is kell hoznia, egy írást, egyet a blogom témái közül. Elsőként Férjemet kértem, hogy írjon az ő vallásáról, a ZENÉRŐL. Mindenkinek szeretettel ajánlom: Elöljáróban azonnal le kell szögeznem: semmiféle zenei képzettséggel nem rendelkezem, csupán szeretem a Zenét, s szívesen… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!