Élet sója

Éttermek, ahol akár 10 évig is kell várni szabad asztalra

Világhírűek, díjazottak, vagy csak egyszerűen exkluzívak azok az éttermek, ahová nehezebb bejutni, mint egy Madonna koncert VIP területére. Négy óra sorban állás egy reggeliért, hónapokkal, évekkel korábbi előfoglalások nyomába járt a CNN hírcsatorna, s meglepődve tapasztalta, hogy vannak bizony éttermek, amelyeknél nehezebb helyet kapni, mint a Harvard Egyetem valamelyik szakára. Nem titkolom, hogy utazásaim során élvezem a kulináris kalandokat is, ezért végignéztem a CNN listáját, hogyan is tervezzem a következő évek nyaralásait. Ha New York, vagy Koppenhága gasztronómiai csodáját is szeretném látni, akkor oda csakis 2025 után utazhatok. 

Lássuk melyek a legnépszerűbb éttermek a világon!

Noma – Koppenhága – Dánia

Kevés étterem van a világon, amely híresebb, mint ez a koppenhágai étterem. Népszerűségéről étteremkritikák gondoskodnak, amikor a világ legjobb éttermének kiáltják ki. Havonta több ezer foglalási kérelmet kapnak, s egy átlagos szombati napon 2000 ember volt a várólistán, várta, hogy esetleg valaki lemondja az évekkel korábbi foglalását. A foglalásokat is csak egy meghatározott időben lehet megtenni, minden hónap első hétfőjén és minimum három hónappal későbbi időpontokra. A kétszemélyes asztalok a pillanatok tört része alatt elfogynak, a nagyobb társaságoknak (6 főtől) nagyobb az esélye hajszálnyival. A következő évben, 2016-ban pedig szinte lehetetlen megkaparintani egy asztalt a Nomában, mert az január és április között zárva tart. Ekkor Ausztráliában tartanak egy 10 hetes Pop-up-Noma látogatást. A tülekedés ezután gondolom még nagyobb lesz a foglalásoknál.

Noma_entrance

Kép forrása: By paz.ca (noma Restaurant in Copenhagen – Main Entrance) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Damon Baerhel – Earlton – New York állam – USA

Nem képzett szakácstudomány, hanem önállóan megszerzett tudás, egyedül felépített hírnév jellemzi Damon Baerhelt, aki éppen ezért tartozik a new yorki gourmet élet csillagai közé. New York állam zöld vidékén, Earltonben, a saját háza pincéjében látja vendégül a megszámlálhatatlan vendégseregből bejutó szerencséseket. Az ételek alapanyagainak jó részét a saját kertjében termeli meg, a sajtokat pedig saját maga készíti. A nagy vacsora Damon Baerhel-nél 15 fogásból áll és több, mint 5 órán át tart.

A nagy érdeklődés miatt 2014-ben Damon-nak le kellett állítania az előre foglalásokat, így mostanság a következő szöveg várja a jelentkezőket nagy piros betűkkel az étterem weboldalán: Sajnos mi nem tudunk új foglalásokat felvenni, mert több évre előre minden asztalunk foglalt. A CNN kiderítette, hogy a több év egészen pontosan 10 évet jelent.

IMG_0806

Kép forrása: http://www.damonbaehrel.com/

Sushidai – Tokió – Japán 

Egyetlen japán útikönyv sem hagyja ki a következő ajánlatot: Sushi reggeli hajnali 5 órától a Tsukiji halpiacon található Sushidai pultos étteremben. Itt kóstolhatja meg a világ legjobb sushiját, szinte szétolvadt a nyelvemen, életem legjobb étele volt – ilyen és ehhez hasonló jellemzőkat találhatunk az étteremre a Tripadvisor oldalán. Nem csoda, hogy a kis üzlet, csupán 12 ülőhelye előtt kígyózó sor minden reggel végtelen. A 4 órás várakozási idő nem ritka, de a várakozás kifizetődik egy fantasztikus, mit fantasztikus, a világ legjobb sushija formájában. A tapasztaltak azt ajánlják, hogy érdemes már hajnal 3-kor beállni a sorba, így esélyünk lehet arra, hogy csak 2-3 órát kell várni és rögtön a hajnali nyitás után sorra kerülhetünk.

22irigu

Kép forrása: http://www.tsukijigourmet.or.jp/22_sushidai/index.htm#02

Grill Royal – Berlin – Németország

A Grill Royal Steakhouse nemcsak a kiváló húsairól, hanem az itt megforduló sztárokról is híres. Vacsorázott már az étteremben George Clooney, Charlize Theron, Tom Hanks, Scarlett Johansson és Leonardo DiCaprio is. Ha mi, egyszerű földi halandók is szeretnék bejutni az étteremkalauzok szerint is nagyon ajánlott berlini étterembe, akkor minimum három hónappal korábban kell foglalással próbálkoznunk. Sikerrel csak akkor járunk, ha nincs éppen valami rangos, sztárokat vonzó esemény, mint a berlini Biennale. Tipp az étteremtől: válasszunk hétköznapot és esetleg étkezési időn kívűl eső időpontot. 

tumblr_nt8ex7C7jY1r5hor5o1_500

Kép forrása: http://blog.grillroyal.com/

Ha szeretnétek az utazásaitok során helyi, magasszintű éttermeket is kipróbálni, akkor mindenképpen gondoskodjatok az előfoglalásról, 2026 jó évnek tűnik egy amerikai utazáshoz. 🙂

Ha tetszett a cikk és szeretnél velem utazni máskor is, akkor kövesd az Élet sója blog Facebook oldalát, ahol bejárjuk az egész világot, s megosztjuk a tapasztalatainkat. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!